Головна » 2022 » Листопад » 23 » Рекомендації для батьків та вихователів «Як і про що говорити дітям про Голодомор»
11:33
Рекомендації для батьків та вихователів «Як і про що говорити дітям про Голодомор»

Про Голодомор дітям говорити нелегко.

 Часто чуємо запитання: Чи потрібно дітям взагалі говорити про Голодомор? Можна ствердно відповісти: Про Голодомор дітям потрібно говорити обов'язково. Питання необхідно ставити по-іншому: як і про що говорити дітям про Голодомор?

Щороку в четверту суботу листопада світ відзначає пам'ять жертв Голодомору. Цей день пам'яті – унікальна нагода всім: дітям, батькам, політикам, громадським діячам…, замислитися над цією трагедією, над ґеноцидом українського народу.

Коли ми, дорослі, розмовляємо з дітьми про Голодомор, нам потрібно продумати наступне:

 Яку інформацію подавати дітям про Голодомор?.

Про Голодомор з малими дітьми потрібно говорити виважено і спокійно.

Дуже важко маленьким дітям повністю зрозуміти жахи і жорстокості, які супроводжували Голодомор. І справа не в тому, – чи вони (чи навіть ми) зрозуміємо ці жахіття. Справа в тому, що нашим обов'язком, як дорослих, є зробити все, щоб наші вихованці свідомо та переконливо пом'янули пам'ять невинних жертв Голодомору 1932-33 рр.

Діти мусять знати, що:

  • під час Голодомору люди помирали з голоду тому, що у них насильно було відібрано всі запаси їжі;…
  • після Голодомору влада Радянського Союзу заперечувала масове вимирання людей тої страшної зими 1932-1933 років.
  • Голодомор був задуманий для винищення українського народу.

Результатами будь яких навчально-виховних діяльностей має бути відчуття у дітей та дорослих обов'язку пом'янути невинних жертв, заморених штучно створеним у 1932-1933 роках на території України, Голодомором, у четверту суботу листопада, запаливши Свічку пам'яті разом тільки з дорослими.

В часи Голодомору 1932-1933 років люди не мали хліба. Радянські бригади забирали в селян останнє зерно, залишаючи їх без засобу виживання.

Сьогоднішні учні знають що таке хліб й щоденно його споживають Тому, хліб є відповідним атрибутом для дітей дошкільного, молодшого й базового рівнів коли хочемо, щоб вони відчули цю трагедію на емоційному рівні.

  • Вірш про хліб
  • Ранкова зустріч – Ділимося хлібом
  • Інтерактивна вправа  «Все про хліб» Одним з головних інструментів для виховання дошкільнят  є дотик. Тому заняття, під час яких діти малюють, будують, майструють…, є часто улюбленими для них, а для дорослих – успішними.

Пропонуємо використати символ «Незабудьки пам'яті» з дошкільниками. Разом з дітьми виконайте аплікацію синьо-жовтої незабудьки з паперу, тканини, інших природніх, чи синтетичних матеріалів та застосуймо її в різних формах діяльності протягом тематичного дня в пам'ять жертв Голодомору.

Переглядів: 52 | Додав: dnz15rosinka | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar